Vaniljsemlor vs riktiga semlor
Riktiga semlor!
6 semlor
Bullar
50 50 g jäst
5 5 dl mjölk
0,75 0,75 dl 75 g, flytande matfett
0,5 0,5 tsk salt
1 1 dl socker
250 250 g Kesella mager
1 1 dl Pofibrer
13 13 dl ca, vetemjöl
ägg till pensling
Mandelmassa
1 1 dl mandel
0,5 0,5 dl florsocker
1 1 st äggvita
Garnering
0.5-0.75 dl mellan- eller vispgrädde
Tips
1 semla innehåller: 206 kcal/861 kJ, 10 g fett, 2 g fibrer
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
- Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till ganska små bullar så det blir 40-45 stycken.
- Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg före gräddning. Sätt ugnen på 225-250° och grädda i ca 5 minuter.
- Kör mandeln till mandelmassan i matberedare tills den är helt smulig. Lägg i socker och äggvita och kör tills allt är blandat. Eller mal mandeln i kvarn och blanda med socker och äggvita.
- Vispa grädden.
- Skär ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelmassa och grädde.
- Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Vaniljsemlor!
Bullar
25 gram jäst för söta degar
3 dl mjölk
0,75 dl socker
100 gram smör
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
Fyllning
2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver.
5-6 dl grädde
1 msk socker
Gör så här:
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.
- Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
- Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
- Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
- När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.
- Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.
- Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.
- Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.
- Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!
Hoppas de bli goda!
♥
Kommentarer
Trackback