Vaniljsemlor vs riktiga semlor

Riktiga semlor!
6 semlor

Bullar
50 50 g jäst
5 5 dl mjölk
0,75 0,75 dl 75 g, flytande matfett
0,5 0,5 tsk salt
1 1 dl socker
250 250 g Kesella mager
1 1 dl Pofibrer
13 13 dl ca, vetemjöl
ägg till pensling

Mandelmassa
1 1 dl mandel
0,5 0,5 dl florsocker
1 1 st äggvita

Garnering
0.5-0.75 dl mellan- eller vispgrädde

Tips

1 semla innehåller: 206 kcal/861 kJ, 10 g fett, 2 g fibrer


Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
  2. Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet.
  3.  Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
  4. Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till ganska små bullar så det blir 40-45 stycken.
  5. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg före gräddning. Sätt ugnen på 225-250° och grädda i ca 5 minuter. 
  6. Kör mandeln till mandelmassan i matberedare tills den är helt smulig. Lägg i socker och äggvita och kör tills allt är blandat. Eller mal mandeln i kvarn och blanda med socker och äggvita.
  7. Vispa grädden.
  8. Skär ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelmassa och grädde.
  9. Lägg på locket och pudra över lite florsocker. 



Vaniljsemlor!

14 stycken

Bullar
25 gram jäst för söta degar
3 dl mjölk
0,75 dl socker
100 gram smör

1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning
2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver.
5-6 dl grädde
1 msk socker


Gör så här:

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.
  3. Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
  5. Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
  6. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
  7. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
  8. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.
  9. Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.
  10. Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.
  11. Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.
  12. Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!

Hoppas de bli goda!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0